MENU
Advertentie
Advertentie
tijdsduur
ca. 2 uur
organisatie
Poh-educa
kosten
basistarief
Onbekend
informatie
gebied:
Somatiek
categorie(ën):
Longziekten
onderwerp(en):
COPD/Astma
ICPC:
R
sponsoring
Onbekend
accreditatie
accreditatie
2
punten
abonnement
e
learning
Poh-educa - Overlapsyndroom Astma-COPD
Accreditatie Periode: 25-7-2019 t/m 24-7-2020
Deze Online Nascholing is niet meer geaccrediteerd!
Wilt u een andere Online Nascholing vinden:
Op het gebied van 'Longziekten'?
Van dezelfde aanbieder?
Of wilt u liever zelf (uitgebreid) kunnen zoeken?

Ruim 610.000 mensen in Nederland hebben astma en bijna 593.000 mensen hebben COPD. Deze twee oorzaken van luchtwegobstructie komen dus veel voor. Maar wat nog niet zo bekend is, is dat er ook een grote groep patiënten is die zowel astma als COPD heeft. Dit wordt ACOS genoemd (astma-COPD overlap syndroom). Het lastige van dit syndroom is dat beide ziektes op een andere manier worden behandeld. Dus wat is in het geval van het overlapsyndroom de beste behandeling? En hoe weet je of iemand beide diagnoses heeft? Dit soort vragen beantwoorden we in deze cursus. Je leert hoe jij als praktijkondersteuner of praktijkverpleegkundige bijdraagt aan het stellen van de juiste diagnose en wat vervolgens je taken zijn bij de behandeling.

De twee belangrijkste diagnoses bij luchtwegobstructie zijn astma en COPD. Beide zijn veel voorkomende aandoeningen. Maar daarbij is er ook een grote groep, vooral patiënten ouder dan 40 jaar, waarbij sprake is van een combinatie van astma en COPD. We noemen dit ook wel ACOS (astma-COPD overlap syndroom).

Bij astma ligt de nadruk bij de behandeling op het voorkomen van contact met allergische prikkels en medicatie. Bij COPD ligt de nadruk juist op leefstijlverandering, ondersteund door het gebruik van medicatie. Wanneer niet duidelijk is dat een patiënt beide ziektes heeft, zal de behandeling dus niet optimaal zijn. Daarom is het belangrijk het overlapsyndroom op tijd te herkennen.

In deze cursus frissen we je kennis op over astma, COPD en de verschillen tussen beide aandoeningen. Daarnaast leer je het astma-COPD overlapsyndroom te herkennen en optimaal te behandelen.

Na het volgen van deze cursus weet je

  • wat astma ook alweer is.
  • wat COPD ook alweer is.
  • wat de verschillen zijn tussen astma en COPD.
  • hoe je het astma-COPD overlapsyndroom (ACOS) herkent.
  • wat de optimale behandeling van ACOS is en wat daarbij jouw rol is.

Auteur van deze nascholing:

  • Dr. H.J. Verzijl, huisarts
Hebt u suggesties voor het verbeteren van deze pagina of algemene op- of aanmerkingen met betrekking tot onze website? Laat het ons hier weten!