MENU
Advertentie
Advertentie
tijdsduur
Dagdeel
organisatie
Winnock
kosten
basistarief
Gratis
extra prijsinformatie
informatie
gebied:
Somatiek, GGZ/Psychiatrie, Overig
categorie(ën):
Algemeen & overig, GGZ & psychiatrie
onderwerp(en):
Pijn, SOLK
ICPC:
A, L, P, Z
sponsoring
Onbekend
accreditatie
accreditatie
3
punten
locatie
Winnock Hoensbroek
Schuureikenweg 60
6432 HX Hoensbroek
☎ +3188 9466 450
overig
17
Jan
2019
Solk en de dramadriehoek
Deze bijeenkomst is reeds geweest
Wilt u toekomstige nascholingen vinden:
Op het gebied van:
'Algemeen & overig' of 'GGZ & psychiatrie'
Van aanbieder:
Winnock
In de omgeving:
Hoensbroek

Bedrijfsartsen en huisartsen worden veelvuldig met somatisch onverklaarde klachten (SOLK) geconfronteerd. In de spreekkamer leidt dit vaker tot miscommunicatie en tot situaties waarin de patiënt zich onvoldoende gehoord of onbegrepen voelt. De arts heeft het gevoel te patiënt niet te bereiken en of niet te kunnen helpen. men komt dan in de "dramadriehoek" terecht. Hoe te voorkomen dat dit fenomeen optreedt? wat voor alternatieve strategie is er? Wat betekenen SOLK klachten? Hoe zijn deze effectief te benaderen en kan wederzijds bij patiënt en arts effectieve communicatie ontstaan en de juiste hulpverlening ingezet worden?

In een workshop met deels interactieve werkvorm en inbreng van theorie en casuïstiek krijgen bedrijfsartsen/verzekeringsgeneeskundigen/huisartsen inzicht in SOLK en de betekenis van klachten voor patiënten, inzicht in effect van communicatie, kennis over de dramadriehoek en leren bedrijfsartsen/verzekeringsgeneeskundigen/huisartsen een effectieve strategie en communicatiewijze met gebruikmaken van groeidriehoek.Een en ander gekoppeld aan casuïstiek uit de dagelijkse praktijk.

De dramadriehoek is uitgedacht door Stephen Karpman. Hij was een leerling van Karl Jung en de dramadriehoek is een voortvloeisel uit de transactionele analyse. De dramadriehoek geeft een oorzaak aan wat er gebeurt als er sprake is van miscommunicatie tussen mensen of als relaties ontsporen. In de dramadriehoek is geen sprake van liefde maar van conditioneringen en patronen. De onderliggende oorzaak waarom mensen in de driehoek belanden is vaak behoeftes die ze opvullen door het contact met de ander. Dit is leven van buiten naar binnen. De behoeftes worden niet intern opgevuld en daarom is de ander nodig. Een andere oorzaak met een evenredig aandeel is angst. Als de angst niet intern wordt getransformeerd in vertrouwen, is er een voedingsbodem voor de driehoek.

Bij mensen met medisch onvoldoende verklaarbare lichamelijke klachten, zien we dat de hulpverlener en de patiënt vaak in de Dramadriehoek terecht komen en dat er wederzijds frustratie ervaren wordt. Er is echter een betere wijze van communiceren die wel wat oplevert en dat maken we zichtbaar vanuit de rollen binnen de Groeidriehoek.

Doel van deze nascholing

  • Naast een korte presentatie over SOLK en aspecten die leiden tot miscommunicatie, wordt ingegaan op de Dramadriehoek en de Groeidriehoek in een interactieve nascholing waarbij u als arts ook flink en met humor zal worden aangesproken op uw eigen communicatiestijl. Er is gelegenheid tot het inbrengen van casussen en/of het uitwerken van spreekuursituaties door middel van rollenspellen.
Hebt u suggesties voor het verbeteren van deze pagina of algemene op- of aanmerkingen met betrekking tot onze website? Laat het ons hier weten!