De kans dat iemand in zijn leven dementie krijgt is in Nederland 1 op 5. Elk jaar wordt bij minstens 20.000 personen een nieuwe diagnose dementie gesteld. Geschat wordt dat er op dit moment ruim 270.000 mensen met dementie zijn in ons land. Bij ongeveer de helft van hen is de diagnose dementie nog niet gesteld. De verwachting is dat het aantal zal oplopen tot ruim 500.000 in 2050.
Dementie brengt vaak veel onrust en onbegrip bij patiënt en naasten met zich mee met daarbij een verminderde kwaliteit van leven. Veel functies gaan verloren, maar er blijven ook functies behouden wanneer de patiënt op de juiste manier wordt gestimuleerd. Hoe vroeger de diagnose gesteld wordt, hoe beter patiënt en naasten in het ziekteproces kunnen worden ondersteund.
In deze cursus leer je hoe je dementie vroeg kunt signaleren en hoe je daardoor de patiënt zo lang mogelijk zo zelfstandig mogelijk kunt laten zijn. Daarbij leer je de mantelzorger te ondersteunen en begeleiden. Als praktijkverpleegkundige of praktijkondersteuner heb je vaak de rol van casemanager, waardoor je de spin in het web bent bij het hele zorgproces rondom een patiënt met dementie.
Aan het eind van deze cursus weet je:
Auteur: