Chronic obstructive pulmonary disease (COPD) is een aandoening die zich kenmerkt door een niet volledig reversibele en doorgaans progressieve luchtwegobstructie. Deze is het gevolg van een abnormale ontstekingsreactie van de longen op inhalatie van schadelijke gassen en deeltjes. De belangrijkste risicofactor voor COPD is roken. De geschatte prevalentie in Nederland is 2,4 procent bij mannen en 1,7 procent bij vrouwen. Naar schatting krijgt 10 tot 15 procent van de rokers de diagnose COPD (NHG, 2015).
Bij de behandeling van COPD is stoppen met roken (en daarna ook gestopt blijven) de belangrijkste stap. Daarnaast komen diverse (inhalatie)geneesmiddelen in aanmerking. Deze e-learningcursus gaat in op de verschillende medicamenteuze behandelmogelijkheden voor COPD en bespreekt de voor- en nadelen van de beschikbare geneesmiddelen.
Diagnose, symptomen en co-morbiditeit bij COPD worden in deze cursus niet behandeld.
Na afronding van de cursus:
Weet u:
Kent u:
Kunt u:
Deze cursus voor huisartsen, verpleegkundig specialisten, praktijkondersteuners, praktijkverpleegkundigen en longverpleegkundigen bespreekt de verschillende medicamenteuze behandelmogelijkheden van COPD. Cursisten geven de cursus een 8,1. De cursus is ontwikkeld door het Instituut voor Verantwoord Medicijngebruik (IVM) in samenwerking met de COPD & Astma Huisartsen Advies Groep (CAHAG).