De Praktijkondersteuner in de Geestelijke Gezondheidszorg is integraal onderdeel van de Basis-ggz geworden. De POH-GGZ ondersteunt de huisarts bij het verlenen van zorg aan patiënten met psychische en/of psychosociale problematiek. Patiënten krijgen daardoor sneller de kwalitatieve zorg die ze nodig hebben. De opleiding POH is opgedeeld in modules waardoor cursisten gedurende de hele opleidingsperiode kunnen instromen.
In de nascholing 'Kortdurende Interventies in de POH-GGZ' komen een aantal belangrijke thema's aan bod:
In de nascholing wordt er op systematische wijze kennis gemaakt met interventies in de huisartsenpraktijk. U maakt kennis met methoden en interventies gericht op motiverende gespreksvoering en begeleiding, zoals het KOP-model en oplossingsgerichte gespreksvoering. Dit gebeurt door zowel het aanreiken van theoretische kennis en interactieve bespreking van de leerstof als door oefening van vaardigheden. U oefent door middel van rollenspellen, waarbij u wisselend als praktijkondersteuner en als cliënt zal optreden.
In verband met de uitvoering van de praktijkopdrachten dient de cursist een werk- of stageplaats te hebben.
Onderwerpen die in de verschillende modules aan bod komen hebben betrekking op de competenties: Vakinhoudelijk handelen, Wetenschap & Onderwijs, Communicatie, Samenwerking, Maatschappelijk handelen en Professionaliteit.
Kortdurende interventies in de POH-GGZ
Onderdelen die steeds terugkeren: