Wat zijn persoonlijkheidsstoornissen en hoe kunt u ze herkennen? En hoe zit dat nu toch bij persoonlijkheidsstoornissen bij adolescenten? Er is nog veel terughoudendheid bij het stellen van deze diagnose bij jongeren. Hoe komt dit en wat zijn de richtlijnen hierin? Welke signalen kunnen er op vroege leeftijd al zijn die een aandachtspunt kunnen zijn. Hoe onderscheid je persoonlijkheidsproblematiek van de ‘normale’ moeilijkheden in de adolescentie?
Welke behandelingen werken en hoe kunt u het best een contact aangaan met een jongere met een persoonlijkheidsstoornis? In deze workshop/training gaat u samen met onze specialist aan de slag met uw vragen. U krijgt praktische tips en handvatten voor zowel de herkenning als begeleiding van persoonlijkheidsstoornissen bij adolescenten.
Deze doelgroep roept vaak veel op bij anderen; emoties van onmacht, angst of irritatie. Ze lijken soms weinig open te staan voor raadgevingen of voelen zich snel onbegrepen en ze kruipen soms echt onder de huid van de hulpverlener. Het herkennen van een aanwezige persoonlijkheidsstoornis en het beschikken over een aantal basisvaardigheden om met deze cliënten om te gaan, kan dan erg helpend zijn.
In een korte, maar krachtige workshop/training maakt u kennis met de meest voorkomende persoonlijkheidsstoornissen. In de ochtend krijgt u een aantal theoretische concepten mee, na de middag gaat u aan de slag met enkele casussen en rollenspellen.