Cognitieve therapie is gebaseerd op de idee dat gedachten, waarnemingen en levensinstelling van grote invloed zijn op de stemming en het welzijn van een mens. Het wetenschappelijk onderzoek van de afgelopen tien tot twintig jaar heeft aangetoond dat cognitieve therapie effectief kan zijn bij de behandeling van verschillende angststoornissen en depressies. Ook persoonlijkheidsstoornissen en psychotische stoornissen zijn met deze therapievorm te behandelen.
De ‘Socratische dialoog’ wordt algemeen beschouwd als het meest effectieve element van de cognitieve therapie. Het doel van een Socratische dialoog is de cliënt te helpen zijn automatische gedachten te onderzoeken en zelf conclusies te trekken over de houdbaarheid van die gedachten. De Socratische houding kenmerkt zich door een oprechte nieuwsgierigheid en een empathische grondhouding met daarin ruimte voor kritisch en logisch doorredeneren. In deze cursus leer je ervaren wat die Socratische houding is en kun je je bekwamen in de Socratische dialoog, zodat de beschreven technieken meer hulpmiddelen worden dan doelen op zichzelf.
In deze cursus staat praktische oefening van cognitief-therapeutische vaardigheden centraal. In de basiscursus CGt heb je kennis opgedaan van het cognitief gedragstherapeutisch denkkader. In deze vervolgcursus krijgt het denkkader meer inhoud en vorm door je de technieken eigen te maken. Daardoor leer je het denkkader integreren in je eigen praktijksetting.
Na afloop van deze cursus: