Als poh-ggz heb je maar een beperkte tijd ter beschikking om de patiënt inzicht te laten krijgen in zijn eigen doen en handelen. Dit is wel nodig om gedrag te kunnen veranderen. De Voice Dialogue biedt daarvoor een prachtige tool want ieder mens kent een innerlijke dialoog. “Stemmetjes” die de hele dag ons handelen bepalen. Voice Dialogue werkt met deze dialoog. Door deze dialoog bewuster en inzichtelijk te maken ontstaat er bij de patiënt mildheid om naar het eigen proces te kijken. Dit is tegelijkertijd een ingang om te ervaren dat er patronen zijn, dat er ruimte is om uit patronen te stappen en bewust andere delen/subs ruimte te geven in iemands bewustzijn.
Door opvoeding en de sociale kaders waarin iemand opgroeit zijn er toegestane delen en niet-toegestane delen ontstaan. Een bepaalde manier van reageren wordt een automatisch patroon. Hier meer bewust van worden geeft vaak al ruimte voor verandering. Kwetsbaarheid wordt in onze kindertijd op een bepaalde manier beschermd. Als (jong)volwassene is het mogelijk om het patroon wat er is ontwikkeld te zien en er ook andere mogelijkheden naast te zetten. Er is dan een keuze tussen bijvoorbeeld “de harde werker” en “de luilak” Burn-out ontstaat bijvoorbeeld als “de harde werker” vooral steeds aanwezig is in de innerlijke dialoog.
De innerlijke bus, en de vraag aan jezelf stellen: “ Wie zit er achter het stuur” kan al verhelderend zijn, is onze ervaring. De VD methode is goed in te passen in andere werkwijzen zoals bijvoorbeeld het KOP -model van Reijnders.
Programma
Leerdoelen