MENU
Advertentie
Advertentie
tijdsduur
Dag
organisatie
Bijscholing instituut voor Therapeuten (BivT)
kosten
basistarief
€ 169
informatie
gebied:
GGZ/Psychiatrie
categorie(ën):
GGZ & psychiatrie, Psychologie/-therapie
ICPC:
P, Z
sponsoring
Deze nascholing wordt niet gesponsord.
accreditatie
accreditatie
6
punten
locatie
Igluu Den Haag
Louis Couperusplein 2
2514 HP Den Haag
☎ +3185 0189 034
overig
08
Nov
2019
Deelpersoonlijkheden
Deze bijeenkomst is reeds geweest
Wilt u toekomstige nascholingen vinden:
Op het gebied van:
'GGZ & psychiatrie' of 'Psychologie/-therapie'
Van aanbieder:
Bijscholing instituut voor Therapeuten (BivT)
In de omgeving:
Den Haag

Iedereen herkent bij zichzelf verschillende gemoedstoestanden.Soms heb je geen enkel idee waar deze gevoelens vandaan komen. De ene dag voel je je verdrietig en eenzaam, de dag erna kun je het gevoel hebben alles weer aan te kunnen. De ene keer voel je je onzeker in een bepaald gezelschap terwijl je de volgende keer jezelf helemaal op je gemak voelt. Bij een moeilijk gesprek of sollicitatie ben je scherp en laat je je van je beste kant(deel) zien. In een andere situatie komt het je juist weer beter uit om jezelf ziek of zielig te presenteren. Deze gevoelens zou je dan ook kunnen vergelijken met delen in jezelf. Alle delen samen vormen je ‘ik' en zolang ze in evenwicht zijn zorgen deze delen voor een goed dagelijks functioneren.

Helaas kunnen (traumatische) gebeurtenissenzorgen voor een disbalans tussen delen. Een kind wat wordt geslagen en te klein is om hulp te zoeken kan gevoelloos worden voor de pijn om zichzelf zo te beschermen. Het kind leert zo om zich af te sluiten als het gekwetst wordt. Het afsluiten wordt dan een verdedigings- of overlevingsmechanisme wat het kind gedurende zijn verdere ontwikkeling met zich meeneemt. Als een persoon zich hier niet van bewust is zal het als volwassene nog steeds dit mechanisme inzetten als het gekwetst wordt. Helaas hebben we nu te maken met een ‘verstoord ik'.

Mensen die in balans zijn zullen logischerwijs iets aan zo'n kwetsende situatie veranderen. Ze zullen zich verdedigen of stappen uit een nare situatie. Hebben ze daarentegen een disbalans dan zullen ze weinig ondernemen. Ze zullen weer een beroep doen op het deel dat hen vroeger heeft geholpen om te overleven. Dus in plaats van terug te vechten, wat ze nu als volwassenen wel zouden kunnen doen, schakelen ze weer hun gevoel uit. Hun ‘gezonde' deel, het deel wat terug vecht, heeft zich immers nooit goed kunnen ontwikkelen, omdat het ‘overlevingsdeel' in die tijd het sterkst moest zijn.

Door middel van het werken met delen kun je de delen weer in balans brengen door inzicht te krijgen in de oorzaak van de disbalans. Elke disbalans kan ontrafeld worden, of dat nou gaat over het hierboven geschreven voorbeeld of over onzekerheid, agressie, innerlijke conflicten, lichamelijke klachten of zelfs een ziekte. Een lichamelijk of ziek deel heeft vaak een prachtige boodschap

Tijdens deze dag leer je:

  • Inzicht te krijgen in de verschillende deelpersoonlijkheden.
  • Het benaderen van deelpersoonlijkheden via een doeltreffende methodiek.
  • Het onderzoeken van deelpersoonlijkheden en hun drijfveer van aanwezigheid te doorgronden.
Hebt u suggesties voor het verbeteren van deze pagina of algemene op- of aanmerkingen met betrekking tot onze website? Laat het ons hier weten!