Iedereen herkent bij zichzelf verschillende gemoedstoestanden.Soms heb je geen enkel idee waar deze gevoelens vandaan komen. De ene dag voel je je verdrietig en eenzaam, de dag erna kun je het gevoel hebben alles weer aan te kunnen. De ene keer voel je je onzeker in een bepaald gezelschap terwijl je de volgende keer jezelf helemaal op je gemak voelt. Bij een moeilijk gesprek of sollicitatie ben je scherp en laat je je van je beste kant(deel) zien. In een andere situatie komt het je juist weer beter uit om jezelf ziek of zielig te presenteren. Deze gevoelens zou je dan ook kunnen vergelijken met delen in jezelf. Alle delen samen vormen je ‘ik' en zolang ze in evenwicht zijn zorgen deze delen voor een goed dagelijks functioneren.
Helaas kunnen (traumatische) gebeurtenissenzorgen voor een disbalans tussen delen. Een kind wat wordt geslagen en te klein is om hulp te zoeken kan gevoelloos worden voor de pijn om zichzelf zo te beschermen. Het kind leert zo om zich af te sluiten als het gekwetst wordt. Het afsluiten wordt dan een verdedigings- of overlevingsmechanisme wat het kind gedurende zijn verdere ontwikkeling met zich meeneemt. Als een persoon zich hier niet van bewust is zal het als volwassene nog steeds dit mechanisme inzetten als het gekwetst wordt. Helaas hebben we nu te maken met een ‘verstoord ik'.
Mensen die in balans zijn zullen logischerwijs iets aan zo'n kwetsende situatie veranderen. Ze zullen zich verdedigen of stappen uit een nare situatie. Hebben ze daarentegen een disbalans dan zullen ze weinig ondernemen. Ze zullen weer een beroep doen op het deel dat hen vroeger heeft geholpen om te overleven. Dus in plaats van terug te vechten, wat ze nu als volwassenen wel zouden kunnen doen, schakelen ze weer hun gevoel uit. Hun ‘gezonde' deel, het deel wat terug vecht, heeft zich immers nooit goed kunnen ontwikkelen, omdat het ‘overlevingsdeel' in die tijd het sterkst moest zijn.
Door middel van het werken met delen kun je de delen weer in balans brengen door inzicht te krijgen in de oorzaak van de disbalans. Elke disbalans kan ontrafeld worden, of dat nou gaat over het hierboven geschreven voorbeeld of over onzekerheid, agressie, innerlijke conflicten, lichamelijke klachten of zelfs een ziekte. Een lichamelijk of ziek deel heeft vaak een prachtige boodschap
Tijdens deze dag leer je: