In iedere levensloop komen verlies en afscheid voor; dat hoort bij het leven. Toch is het omgaan met verlies veelal lastiger dan omgaan met bijvoorbeeld geluk. Rouw is een natuurlijke, noodzakelijke reactie om het verlies te kunnen integreren in het verdere levensverhaal. Of het nu gaat om verlies van een dierbare door de dood, echtscheiding, verlies van werk en wonen, van een ideaal of ergens bij horen of het ouder worden.
Rouw kan alle lagen van het bestaan aanraken. Niet genomen verlies of de psychische belasting van een rouwproces, kan verder geluk en ontwikkeling in de weg staan.
Veel verandering- of begeleidingstrajecten gaan (in-)direct gepaard met een verlieservaring. Aandacht voor verlies en rouw draagt een wezenlijke bijdrage voor het herstel van veerkracht. Cliënten zijn gebaat met professionals die overzicht bieden, rouw kunnen normaliseren en de moed hebben om de vinger op de zere plek te leggen.
In deze praktijk professionaliseringsdag maak je kennis met de nieuwste ontwikkelingen binnen de verlieskunde, leer je de verliesverwerkingsfactoren in te schatten, verwerf je inzicht in de dynamiek tussen verwerken en herstel en ontwikkel je affiniteit ten aanzien van specifieke rouwemoties. Tevens krijg je diverse methodieken aangereikt om het proces en de veerkracht van de cliënt aan te boren.
De bijscholing is ervaringsgericht. Met voldoende ruimte voor casuïstiek en aandacht voor je persoonlijke levenservaring. Na de training kun je met meer vertrouwen op jouw authentieke wijze nabij zijn bij cliënten met rouw.
Verlies en afscheid nemen hoort bij leven. Rouw is een natuurlijke reactie daarop, maar kan door verschillende omstandigheden versluierd raken. Aandacht voor verlies en rouw biedt een wezenlijke bijdrage aan het herstel van veerkracht. Volg de training om hiervoor verschillende handvatten aangereikt te krijgen.
Waar ik ben ben jij
Omdat ik ben ben jij
Omdat jij er niet meer bent
Ik heb je gekend
En ik houd de herinnering levend
- Freek de Jonge