Eetstoornissen zijn psychiatrische aandoeningen met vaak ernstige somatische gevolgen zoals verlaagde bloeddruk, hartritmestoornissen en afwijkende bloedwaarden.
Daarnaast hebben eetstoornissen een enorme impact op de mentale en sociale gesteldheid van een persoon en strekken zich uit over alle levensgebieden zoals gezin, familie, school, werk en sociale contacten. Er kunnen cognitieve veranderingen optreden, zoals een gebrekkig korte termijn geheugen, concentratiestoornissen en traag denken.
Het wordt nog gecompliceerder wanneer er sprake is van psychiatrische comorbiditeit op het gebied van depressie, middelengebruik, persoonlijkheidsstoornissen, impulscontrolestoornis of angststoornissen. Dit is bij sommige eetstoornissen meer regel dan uitzondering.
In de praktijk worden eetstoornissen niet altijd opgemerkt door de omgeving of is er gebrek aan deskundigheid rondom deze problematiek. Als ze wel opgemerkt worden, dan worden ze ook lang niet altijd adequaat behandeld. Daarbij blijkt dat annorexia nervosa de meest dodelijke psychiatrische ziekte te zijn: 1 op de 7 patiënten komt te overlijden.
Wat weten we van eetstoornissen? Hoe komen ze tot uiting in verschillende levensfasen? Wat weten we van coping en zelfmanagement? Welke interventies zijn effectief? Welke tools zijn beschikbaar voor professionals die met jeugdigen en volwassenen werken waarbij (mogelijk) sprake is van een eetstoornis?
Deze en tal van andere vragen worden tijdens dit congres behandeld door ervaren sprekers uit wetenschap en praktijk.
Leerdoelen: